Αξιοσημείωτα

Πρόσωπα

Απελευθερωτικός Αγώνας (1821-1829)

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843)

Επιστροφή στο σημείο προελεύσεως. Το ίδιο κείμενο στην Αγγλική.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843) [Σημαίες] [5.000 Δραχμές] [Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα] [Νικηταράς] [Γεώργιος Κουντουριώτης] [Ελληνικά Ταχυδρομεία]. Γνωστός και ως «Γέρος Τού Μοριά». Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Αγώνας τού 1821, εναντίον τής Οθωμανικής κυριαρχίας, δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Είναι ο κυριότερος συντελεστής τής Αναστάσεως του Γένους. Γεννήθηκε στο χωριό Ραμοβούνι τής Μεσσηνίας, όπου είχει καταφύγει η μητέρα του από την Αρκαδία. Είχε πατέρα τον ονομαστό οπλαρχηγό Κωνσταντίνο Κολοκοτρώνη.

Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να αγωνίζεται στα βουνά του Μοριά, ως αρχηγός μικρής ομάδας Κλεφτών (όσοι επί Οθωμανικής κυριαρχίας ζούσαν στα βουνά αρνούμενοι να υποταχθούν). Έδρασε και στην θάλασσα με τον Σταθά, ως αρχηγός μοίρας καταδρομικών. Αφού επί 20 χρόνια επολέμησε τους Οθωμανούς στην στεριά και στην θάλασσα, καταδιωγμένος έφθασε το 1806 στην Ζάκυνθο. Εκεί εισήλθε στις τάξεις τού Αγγλικού στρατού και έφθασε μέχρι του βαθμού τού Ταγματάρχου.

Είχε επιβλητική φυσιογνωμία, φωνή βροντώδη, όλα τα χαρίσματα του πολέμαρχου και ήταν γεννημένος για αρχηγός. Το 1818 έγινε Φιλικός [Φιλική Εταιρεία].

Η κυβέρνηση τον διόρισε Αρχιστράτηγο όταν στα Δερβενάκια κατέστρεψε τον στρατό τού Mahmud Dramali Paşa (1780-1822, Οθωμανός Στρατηγός γεννημένος στην Δράμα). Η ίδια κυβέρνηση τον φυλακίζει το 1824 στην Ύδρα σαν αντάρτη [Εμφύλιοι Πόλεμοι], αλλά μετά από 4 μήνες αναγκάζεται να τον αποφυλακίσει και να τον κάνει και πάλι αρχηγό τών επιχειρήσεων κατά του Ibrahim Paşa.

Έγινε ειλικρινής φίλος και υποστηρικτής τού Ιωάννη Καποδίστρια [Πρόσωπα], αλλά μετά την δολοφονία του (του Καποδίστρια) καταδιώχθηκε από την κυβέρνηση Κωλέτη. Τον Απρίλιο του 1834, η Αντιβασιλεία τού Βασιλέως Όθωνος [Πρόσωπα] κατηγορώντας τον δήθεν σαν αντιβασιλικό, τον καταδίκασε, μαζί με τον Πλαπούτα, σε θάνατο. Τον Μάϊο του 1835 ο Βασιλεύς Όθων ενηλικιώνεται, και αφού του χάρισε την ποινή του και τον αποφυλάκισε, τον έκανε Σύμβουλο της Επικρατείας και του αναγνώρισε τον βαθμό τού Στρατηγού.

Απέθανε στις 4 Φεβρουαρίου τού 1843 από κεραυνοβόλο αποπληξία.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843)

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843)

 

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Έφιππος
(του Ν. Βαρβέρη από την συλλογή Κουτλίδη)

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Έφιππος (του Ν. Βαρβέρη από την συλλογή Κουτλίδη)

 

Η Στραταρχική ράβδος, ο θώρακας, η πιστόλα και το μαχαίρι τού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Η Στραταρχική ράβδος, ο θώρακας, η πιστόλα και το μαχαίρι τού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

23-04-2004