Αξιοσημείωτα

Πρόσωπα

Απελευθερωτικός Αγώνας (1821-1829)

Ανδρέας Μιαούλης (1769-1835)

Επιστροφή στο σημείο προελεύσεως. Το ίδιο κείμενο στην Αγγλική.

Ανδρέας Βώκος (Μιαούλης) (1769-1835) [Σημαίες] [Κωνσταντίνος Κανάρης] [Thomas Cohrane]. Γεννήθηκε στα Φύλλα τής Ευβοίας αλλά μεγάλωσε στην Ύδρα. Από το παράγγελμα το οποίο έδινε στους κωπηλάτες του για να κρατούν έναν σταθερό ρυθμό όταν κωπηλατούσαν («Μία Ούλοι») έλαβε το προσωνύμιο Μιαούλης. Είχε οξύτατη αντίληψη και αλύγιστη αποφασιστικότητα. Είχε την ικανότητα να επιβάλλεται στα ασύντακτα πληρώματα.

Από τις ναυμαχίες οι οποίες έγιναν για την σωτηρία τής Σάμου [Εικόνες], σπουδαιότερη είναι εκείνη η οποία έγινε στις 29 Αυγούστου 1824 στον κόλπο τού Γέροντα. Ο στόλος τού Hosref και ο στόλος τού Ibrahim Paşa αποτελούσαν μία ισχυρή αρμάδα από 400 πλοία με 2.500 κανόνια και 50.000 άνδρες. Η μοίρα τού Μιαούλη και η μοίρα τού Σαχτούρη αποτελούσαν μία ισχυρή ομάδα από 80 πλοία και 800 κανόνια, υπό τις διαταγές τού Μιαούλη.

Ο Μιαούλης αφού κατόρθωσε με επιδέξιους ελιγμούς να αποφύγει την κύκλωση από τις υπέρτερες δυνάμεις τού εχθρού, εκινήθηκε εναντίον τους. Η εύστοχη δράση τών πυρπολητών Ματρόζου, Βατικιώτη και Θεοχάρη και η ανατίναξη ενός μεγάλου Αιγυπτιακού πάρωνα (ελαφρύ πλοίο για μεταφορά στρατιωτών) και μίας Τυννησιακής φρεγάτας (ιστιοφόρο πολεμικό πλοίο) με όλους τούς άνδρες της, ανάγκασε τον ενωμένο εχθρικό στόλο να αποχωρήσει προς την Κω και την Αλικαρνασσό.

Ο εχθρός κινήθηκε εναντίον τής Σάμου και την 5η Σεπτεμβρίου 1824, αλλά ο Ελληνικός στόλος τού έφραξε τον δρόμο και ο μεν Hosref έφυγε προς τα Δαρδανέλλια, ο δε Ibrahim Paşa έφυγε και πάλι προς την Κω και στην συνέχεια εισέπλευσε στον όρμο τής Σούδας, στην Κρήτη, διότι τον κυνήγησε ο Μιαούλης και έπαθε πολλές ζημιές. Όμως και ο Ελληνικός στόλος επέστρεψε στις βάσεις του, για να επιδιορθώσει τις ζημιές τις οποίες είχε πάθει.

Ο Καποδίστριας [Πρόσωπα] ο οποίος τον εκτιμούσε ιδιαιτέρως, του ανέθεσε την αρχηγία τού στόλου τού Αιγαίου, αλλά στην συνέχεια υπήρξε από τους πρωτεργάτες τής αντικαποδιστριακής κινήσεως και έφθασε στο σημείο να διατάξει την πυρπόληση των Ελληνικών πλοίων στο λιμάνι τού Πόρου, ενέργεια η οποία και τον στιγμάτισε.

Ορίσθηκε μέλος τής επιτροπής η οποία μετέβη στο Μόναχο για να προσφέρει την αφοσίωση του Έθνους στον Βασιλέα Όθωνα [Πρόσωπα], από τον οποίο ορίσθηκε Αρχηγός τού Ναυτικού Διευθυντηρίου και Γενικός Επιθεωρητής τού Στόλου.

Ενταφιάσθηκε στον Πειραιά, στην Ακτή η οποία από τότε μέχρι και σήμερα, ονομάζεται Ακτή Μιαούλη.

Ανδρέας Βώκος (Μιαούλης) (1769-1835)

Ανδρέας Βώκος (Μιαούλης) (1769-1835)

23-04-2004