Αξιοσημείωτα

Πρόσωπα

Απελευθερωτικός Αγώνας (1821-1829)

Ρήγας Φεραίος (1757-1798)

Επιστροφή στο σημείο προελεύσεως. Το ίδιο κείμενο στην Αγγλική.

Αντώνιος Κυριαζής (Ρήγας Φεραίος-Βελεστινλής) (1757-1798) [Σημαίες] [50 Δραχμές] [200 Δραχμές] [€0,10Λ] [Φιλική Εταιρεία]. Εθνομάρτυς και πρόδρομος του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα τού 1821, εναντίον τής Οθωμανικής κυριαρχίας. Πρωτοπόρος και επιφανής εκπρόσωπος του Ελληνικού Διαφωτισμού. Ένα από τα περίφημα ποιήματά του, είναι ο «Θούριος Του Ρήγα».

Υπήρξε ο Διδάσκαλος ο οποίος έθρεψε τις Εθνικές ελπίδες τών υποδούλων Ελλήνων και με τον μαρτυρικό του θάνατο έδωσε σε αυτούς το θάρρος για την μεγάλη εξέγερση. Πατρίδα του υπήρξε το Βελεστίνο τής Θεσσαλίας. Τα πρώτα μαθήματα τα διδάχθηκε στην σχολή τής Ζαγοράς τού Πηλίου. Νέος εχρημάτισε δάσκαλος στον Κισσό (χωριό τού Πηλίου).

Επειδή τον κατεδίωξαν για τα αντιοθωμανικά του φρονήματα, κατέφυγε στον Ηγεμόνα τής Βλαχίας, Μαυρογένη, του οποίου έγινε γραμματέας. Κατά τον Ρήγα, οι υπόδουλοι λαοί τής Χερσονήσου τού Αίμου δεν έπρεπε να περιμένουν την λύτρωσή τους από τους ξένους, αλλά από δική τους κοινή εξέγερση.

Για την εκτέλεση του σχεδίου του ο Ρήγας επήγε το 1797 στην Βιέννη, όπου ετύπωσε την «Χάρταν Τής Μεγάλης Ελλάδος» και άλλα έντυπα σχετικά με τους επαναστατικούς του σκοπούς. Από εκεί, το επόμενο έτος ήλθε στην Τεργέστη για να περάσει στην Πελοπόννησο.

Όλες όμως οι ενέργειές του είχαν προδωθεί στην Αστυνομία, η οποία με εντολή τής Αυστριακής Κυβερνήσεως τον συνέλαβε και τον παρέδωσε στον Πασά τού Βελιγραδίου, ο οποίος διέταξε να τον φονεύσουν μαζί τους 7 συνεργάτες του.

Πριν εκτελεσθεί, τον Ιούνιο του 1798, εφώναξε εις την Τουρκική: «Έτσι πεθαίνουν τα παλληκάρια. Εγώ αρκετό σπόρο έσπειρα. Σύντομα θα βλαστήσει και το γένος μου θα συλλέξει τον γλυκό του καρπό.».

Αντώνιος Κυριαζής (Ρήγας Φεραίος-Βελεστινλής) (1757-1798)

Αντώνιος Κυριαζής (Ρήγας Φεραίος-Βελεστινλής) (1757-1798)

23-04-2004